Μελομακάρονα παραδοσιακά

Μελομακάρονα παραδοσιακά

Μελομακάρονα παραδοσιακά και πετυχημένα. Χριστουγεννιάτικη συνταγή που γίνεται ανάρπαστη στις γιορτές, από μικρούς και μεγάλους.

  • Κατηγορία: Γλυκά
  • Σερβίρει 60
  • Average: 3.7 (79 votes)

Υλικά

  • 9 φλιτζάνια αλεύρι (Allatini)
  • 1 κ. γλυκού baking powder
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη (1 για το μείγμα, 1 για το σιρόπι)
  • 1 κ. γλυκού σόδα
  • 2 1/2 φλιτζάνια λάδι
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα και τον χυμό του)
  • 1 λεμόνι (σκέτο ξύσμα)
  • 1 κ. γλυκού κανέλα (σκόνη)
  • 1/2 κ. γλυκού γαρύφαλλο (σκόνη)
  • 1/2 κούπα κονιάκ
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 φλιτζάνι μέλι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ξεκινάμε την προετοιμασία του σιροπιού μας αρχικά ώστε να κρυώσει μέχρι να είναι ώρα να μελώσουμε τα μελομακάρονα.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ένα ποτήρι ζάχαρη, ένα ποτήρι μέλι και ένα ποτήρι νερό.
  3. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σιρόπι και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  4. Αφού έχουμε κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για να έχουμε έτοιμες τις πρώτες ύλες μας ξεκινάμε ανακατεύοντας το αλεύρι με το baking powder.
  5. Σε ένα άλλο βαθύ μπολ (κατά προτίμηση του μίξερ) ρίχνουμε το λάδι και τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά με το μίξερ.
  6. Στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα εκεί όλα τα υγρά του μίγματος (χυμό πορτοκάλι, κονιάκ που έχει αραιωθεί με σόδα, ξύσμα πορτοκαλιού- λεμονιού, κανέλα, γαρύφαλλο) και τα χτυπάμε καλά στο μίξερ.
  7. Όταν το υγρό ομογενοποιηθεί όσο γίνεται, αρχίζουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι (με το baking) ανακατεύοντας παράλληλα με ένα κουτάλι καλά.
  8. Όσο ρίχνουμε τόσο αρχίζει το μείγμα να στερεοποιείται ώστε καταλήγει στην υφή ζυμαριού.
  9. Το επόμενο βήμα είναι να λαδώσουμε το ταψί μας και να προθερμάνουμε το φούρνο στους 170.
  10. Στη συνέχεια πλάθουμε τα μελομακάρονα μας σε σχήματα της αρεσκείας μας (μακρόστενα, στρογγυλά, γιορτινά σχήματα) και τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψί.
  11. ΠΡΟΣΟΧΗ να έχουν απόσταση μεταξύ τους και προπάντων το μέγεθός τους να μην είναι πολύ μεγάλο.
  12. Παίρνουν αρκετά στο ψήσιμο!!!!
  13. Τοποθετούμε τη φουρνιά μας για ψήσιμο στους 170 στη μέση και για μισή περίπου ώρα.
  14. Λογικά η παραπάνω δοσολογία θα σας βγάλει 3 φουρνιές.
  15. Την κάθε φουρνιά όσο την μελώνουμε όσο είναι ζεστή.
  16. Ρίχνουμε τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι και το γυρνάμε μέχρι να μελό καλά.
  17. Μετά στραγγίζουμε ελαφρά με ένα σουρωτήρι και τοποθετούμε στην πιατέλα μας.
  18. Εύχομαι καλή επιτυχία και καλές γιορτές σε όλους!!!!

Σημειώσεις συνταγής

Πηγή : γιαγιά Αθανασία <3


Σχετικές συνταγές

Σχετικά άρθρα