Κοτόπουλο με σάλτσα μόλε

Κοτόπουλο με σάλτσα μόλε - συνταγές μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής

Υλικά (Σερβίρει 4)

  • 4 μπούτια κοτόπουλο (ή 8 μικρά)
  • 2 κ.σουπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά μικρή καυτερή ψιλοκομμένη
  • 1 κονσέρβα ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1/2 κ. γλυκού τσίλι σκόνη καυτερή
  • 1 κ. γλυκού κύμινο τριμμένο
  • 1/2 κ. γλυκού κανέλα
  • 1/4 κ. γλυκού ρίγανη
  • 1/4 κ. γλυκού κόλιαντρο ξερό τριμμένο
  • 1 κ. σούπας κακάο (χωρίς ζάχαρη)
  • 15 γρ. σοκολάτα μαύρη (πικρή)
  • 1 φλ. ζωμό κοτόπουλο
  • 1 φλ. μπύρα μαύρη
  • 1/4 φλ. σταφίδες
  • 1/3 φλ. αμύγδαλα (χωρίς φλούδα)
  • 1 κ. σούπας σουσάμι
  • 1 κ. σούπας ζάχαρη
  • αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

Σοτάρουμε το κοτόπουλο σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει και το αφήνουμε στην άκρη σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο σκεύος σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, τη ζάχαρη, το ζωμό και τη μπύρα και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά.

Πολτοποιούμε όλα τα συστατικά στο μίξερ, προσθέτουμε το κακάο και τη σοκολάτα και στη συνέχεια ζεσταίνουμε τη σάλτσα για 1 λεπτό.

Τέλος, βάζουμε το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τη σάλτσα και αλάτι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά.

Προσέχουμε μήπως χρειάζεται λίγο νεράκι οπότε και προσθέτουμε.

Σημειώσεις συνταγής

Η λέξη Μόλε προέρχεται από το "Molli" που σημαίνει "σάλτσα".

Οι προκολομβιανοί λαοί έφτιαχναν πιάτα με σοκολάτα και καυτερές πιπεριές (τσίλι).

Το 16ο αιώνα, στο Αποικιακό Μεξικό, μία καλόγρια της Μονής της πόλης Πουέμπλα, ζωντάνεψε την συνταγή των Μάγιας.

Η συνταγή της είχε πάνω άπο 100 υλικά!
'Έκτοτε, το Μόλε είναι όχι μόνο σπεσιαλιτέ της Puebla (Mole Poblano) αλλά και του Μεξικού.

Αναφορικά με παρόμοιες παραδοσιακές συνταγές του Μεξικού διαβάστε το βιβλίο της Laura Esquivel "Como agua para chocolate" ("Σαν νερό για ζεστή σοκολάτα")!

Μέσος όρος: 3.7 (20 ψήφοι )
Κατηγορία: , ,
Χρόνος:
Βασικά υλικά: , , ,

Είπαν για την συνταγή Κοτόπουλο με σάλτσα μόλε