Γλυκά πιτάκια με βατόμουρα, βασιλικό και κατσικίσιο τυρί

Γλυκά πιτάκια με βατόμουρα, βασιλικό και κατσικίσιο τυρί

Πρόκειται για πολύ γευστική συνταγή για πιτάκια (μοιάζουν με ταρτάκια) με γέμιση μαρμελάδας βατόμουρο (ή κόκκινων φρούτων), βασιλικού και κατσικίσιου τυριού.

  • Κατηγορία: Γλυκά
  • Σερβίρει 12
  • Average: 4 (2 votes)

Υλικά

  • Υλικά για τη ζύμης:
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 φλιτζάνι κρύο βούτυρο ανάλατο κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1/4 φλιτζανιού κρύο νερό
  • Υλικά για τη γέμιση:
  • 2 φλιτζάνια βατόμουρα (ή μαρμελάδα κόκκινα φρούτα, μύρτιλο κτλ)
  • 1/4 φλιτζανιού κατσικίσιο τυρί
  • 1/4 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σούπας φρεσκοκομμένος βασιλικός
  • μια πρέζα αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. σούπας γάλα
  • ζάχαρη για ράντισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ξεκινάμε προετοιμάζοντας τη ζύμη μας. 'Ετσι παίρνουμε ένα μίξερ με το μπωλ του και ανακατεύουμε ένα φλυτζάνι αλεύρι με όλο το αλάτι. Μετά προσθέτουμε σιγά-σιγά, ενώ χτυπάμε με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, το βούτυρο, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  2. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το κρύο νερό μέχρι να ενωθεί στο μίγμα μας. Τοποθετούμε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη, τη χωρίζουμε στα δύο και φτιάχνουμε με το κάθε κομμάτι ένα επίπεδο στρογγυλό δίσκο. Τυλίγουμε με τη μεμβράνη και φυλάμε στο ψυγείο για 1 τουλάχιστον ώρα (μπορεί να το αφήσουμε και 2 μέρες).
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C.
  4. Ξεκινάμε την προετοιμασία του μίγματος. Ανακατεύουμε τα βατόμουρα (ή κόκκινα φρούτα ) με όλα τα υλικά της γέμισης εκτός από το αλεύρι. Πασπαλίζουμε σιγά σιγά αλεύρι από πάνω μέχρι η σύσταση του μίγματος να είναι η επιθυμητή και το μίγμα να είναι λείο. Καλύψτε και παγώστε μέχρι να ξεπαγώσετε τη ζύμη.
  5. Αλυερώστε καλά την επιφάνεια εργασίας σας. Τοποθετείστε μια ξετύλιχτη παγωμένη ζύμη πάνω στο αλεύρι και αλευρώστε από πάνω.
  6. Κρατήστε το άλλο δισκάκι ζύμης παγωμένο όσο δουλεύετε το πρώτο.
  7. Ρολάρετε απαλά με ένα πλάστη τη ζύμη σας από το κέντρο προς τα έξω και ξανααλευρώστε την επιφάνεια εργασίας σας όπου χρειάζεται, κοιτάζοντας να μη κολλάνε μεταξύ τους μέρη της ζύμης.
  8. (αν δείτε ότι είναι δύσκολο να χειριστείτε τη ζύμη ξαναπαγώστε τη μέχρι να πάρει την επιθυμητή υφή).
  9. Κόψτε σε κυκλάκια κομμάτια των δίσκων και απλώστε τα μισά από αυτά σε χαρτί ψησίματος αντικολλητικό. Παράλληλα, χτυπήστε το αυγό με το γάλα σε ένα μικρό μπωλ.
  10. Τους πρώτους μισούς κύκλους γεμίστε τους με μια ποσότητα γέμισης, αλείψτε το μίγμα του αυγού και ξανά από πάνω γέμιση καπακώστε με ένα δισκάκι ζύμης και κλείστε καλά τις άκρες με ένα πηρούνι. Πασπαλίζετε με ακατέργαστη ζάχαρη και όταν ολοκληρώσετε τη διαδικασία γιαυτό το κομμάτι ζύμης, βάλτε στο ψυγείο.
  11. Επαναλάβετε ακριβώς τη διαδικασία και για το άλλο κομμάτι ζύμης.
  12. Κατ' αυτή τη λογική όταν είναι έτοιμο το 2ο σετ από πιτάκια, βγάζουμε τα πρώτα από το ψυγείο και τοποθετούμε τα δεύτερα.
  13. Ψήνουμε για 20 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν (επαναλαμβάνουμε το ψήσιμο και για τα υπόλοιπα πιτάκια που μέχρι τώρα βρίσκονταν στο ψυγείο).

Σχετικές συνταγές

Σχετικά άρθρα