Οι ανθυγιεινές τροφές προκαλούν εθισμό

ανθυγιεινές τροφές - συνταγές μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ανθυγιεινές τροφές μπορεί να είναι εξίσου εθιστικές με το κάπνισμα ή τα ναρκωτικά, καθώς η μελέτη τους έδειξε ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλατιού και λιπαρών προγραμματίζει τον εγκέφαλο ώστε... να θέλει κι άλλο.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε online στο NatureNeuroscience, αφήνει για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι ο εγκέφαλος ενδέχεται να αντιδρά στην ανθυγιεινή διατροφή και το πρόχειρο φαγητό με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά στις ναρκωτικές ουσίες.
Οι επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps, στη Φλόριντα, που διεξήγαγαν τη μελέτη τους σε αρουραίους, βρήκαν ότι τα ζώα εθίστηκαν στην ανθυγιεινή διατροφή ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εθίζεται ο άνθρωπος στην κοκαΐνη και την ηρωίνη.
 
Οι ερευνητές χώρισαν τους αρουραίους της μελέτης σε 3 ομάδες, εκ των οποίων η μία είχε πρόσβαση μόνο σε υγιεινή διατροφή, η δεύτερη είχε περιορισμένη πρόσβαση σε ανθυγιεινή διατροφή και η τρίτη μπορούσε να καταναλώνει απεριόριστες ποσότητες  τσιζ-κέικ, λιπαρών κρεάτων και σοκολατένιων σνακ. Οι αρουραίοι της τρίτης ομάδας έτρωγαν ολοένα και περισσότερο, με αποτέλεσμα να παχύνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν οι επιστήμονες αντικατέστησαν τη διατροφή τους με πολύ πιο υγιεινά γεύματα, οι αρουραίοι απλά σταμάτησαν να τρώνε.
Σύμφωνα με τον κύριο ερευνητή της μελέτης Dr. Paul Kenny, αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα με τους περισσότερους παχύσαρκους ανθρώπους, οι οποίοι δηλώνουν ότι τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσουν να τρώνε πρόχειρα και λιπαρά φαγητά.
 
Πηγή: Telegraph

 

Κατηγορίες Άρθρων: 

Σχετικά άρθρα